Kattfrågor & svar

Vi är väldigt glada över de frågor ni skickat in till oss och Ylva!

Här presenteras frågor och svar som kommit in.

Använd formuläret på Kattprat med Ylva-sidan om du har en egen fråga! Klicka här >>

Hej Ylva!
Vi har två "bondkatter" - kullsyskon som jag nu haft ett år - de var ett år i februari i år. De är båda kastrerade och kissar i sin låda som står på vår toalett men varje morgon så är det kattbajs utanför lådan, inte så de missat utan att de inte bajsar i lådan.

Vad kan det bero på?
Kan vi få hjälp?

Hälsar Annie & Johan

Hej Annie och Johan!
Ibland kan katten göra sina behov på annan plats än i sin toalåda. Detta kan bero på en mängd olika saker. Jag tänker främst på några.
Kanske vill de skapa över mer när de bajsar och lådan är inte tillräckligt ren eller sanden är inte bra att skovla i. Pröva med annan sand.
En del katter vill ha två lådor en att bajsa i och en att kissa i. Sätt en låda till på en annan plats.
De tror att det är ok att bajsa utanför, kanske luktar det bajs där. En idé kan vara att flytta lådan lite och se om det händer samma sak på en annan plats.
Om ni ser dem kissa i lådan så beröm dem, om de bajsar utanför lådan ignorera dem.

Hej!
Min tio åriga siamesisk katt har börjat sedan ett halvår tillbaks att väsnas på nätterna, det blir lite lugnare om jag går upp och gör något pyssel i köket till exempel men sova en hel natt går inte. Kan hon vara irriterad på mig att vi inte lekt så mycket och eller varit hemma tillräckligt den dag

Vad kan problemet vara?

Tacksam för hjälp

Karin Ericson

Hej Karin!
Katter kan börja med någonting av en anledning och fortsätta med detta av en annan anledning. Bra beteende ska belönas och dåligt ignoreras. Du kanske har ”lärt” katten att väsnas för då går du upp och håller henne sällskap. Jag tror inte hon är irriterad på dig, kanske började hon en natt när hon uttråkad sovet hela dagen och sedan vaknade pigg mitt i natten.
Lek mycket med henne på kvällen när det passar dig, ge henne mat sent så hon sover gott och försök ignorera hennes försök att få upp dig.

Hej!
Jag undrar om nakenkatter är lätta att sköta om?
Jag tänker på rasen då jag har lätt allergi och inbillar mig att det skulle fungera med en nakenkatt - då jag längtar efter sällskap och ett husdjur.

Spännande att få läsa ditt svar

Britt-Inger

Hej Britt-Inger!
Det är inte kattens hårstrån man är allergisk mot utan proteiner som kommer från kattens saliv, hud eller urin. Eftersom katten är mycket renlig och ofta tvättar och putsar sig innehåller pälsen mycket av detta protein. Ett knep kan vara att skölja av katten med vatten en gång i veckan.
Man bör inte ha katten i sovrummet om man är allergisk, får kroppen återhämta sig under nattens timmar är detta ofta tillräckligt för att förbättra lindrig allergi.
Sphynxen ska skötas som andra katter, men badas cirka en gång i veckan . Det är för att få bort den naturliga pälsoljan som katter med päls absorberar och som känns "kladdig".
Öronen får rengöras lite oftare än på andra katter då den inte har "pälsen" i öronen som tar bort smuts och skräp.
Nästan alla allergiker klarar Sphynxen på grund av att den saknar päls och badas regelbundet.

Stäng meny