Dogman Friskvård

Friskvårdsföreläsning med Dogwalk som ger både dig och hunden en trevlig lördag. Under artikeln hittar du mer information om föreläsning för dig och din hund i ämnet.

Medveten omtanke – friskvård när den är som bäst

Självklart är det så att man varje vecka klipper hundens klor och varje dag eller minst varje vecka har god koll på hundens päls, hud, genitalier, ögon, öron och tänder. Våra hundar är precis som vi levande individer där kroppen utsätts för olika miljöer, påfrestningar, förändringar och ämnen.

Vi har kläder på oss och de flesta av oss duschar flera gånger i veckan – dessutom är det viktigt för människan att ge ett rent och fräscht intryck. Hunden har liknande behov, dock inte av så tät tvagning och extra utstyrsel men de har behov av att vi som matte husse vet att inget skadat, fattas vår vän.

Just under valp och unghundstiden går utvecklingen raketfort och det kan vara lätt att missa en dubbel tand eller en skadad tand längre in i munnen vid pre – molarerna. Eller att missa tovan under armhålan då pälsen byts från valp till vuxenpäls, en stukning av ett ben vid häftig lek/inbromsning med flera mindre/större blessyrer som kan uppstå i ett ungt liv. Att hunden kanske är pipig och besvärlig kan mycket väl bero på en öroninflammation och att Fido kissat inomhus – trots han varit rumsren flera månader – kan bero på ökad stress från kroppen som smärtar, en urinvägsinfektion och eller något som oroar från yttre miljö.

Detta är en del av den vardagliga friskvården vi som hundägare har skyldighet att ständigt känna till. Dock handlar Dogman Friskvård mer om något mer komplex och djupliggande struktur och kunskap man som aktiv matte husse bör känna till

Valpens & Unghundens – fysiska utveckling.
Hundar är hundar och ändå så olika, liksom deras tillväxt från valp till unghund, till vuxen. Detta sker vid olika tidpunkt, för de olika raserna.

Hundar är relativt vuxna/färdigväxta enligt denna kontext vid ett (1) års ålder. Att tänka på är att en fysiskt färdigväxt hund, det vill säga när hunden uppnåt sin mankhöjd, behöver efter det 1,5 – 2 år till på sig för att bli fullt fysiskt utvecklad liksom mentalt vuxen.

Den mentala utvecklingsdelen behandlas inte i denna text men kan vara klokt att ha i åtanke speciellt om man ämnar utöva Agility / Dogrun och liknande fysiskt påfrestande sporter. En vuxen hund har trots allt lättare att ta både mental och fysisk påfrestning än en hund som är under tillväxt.

När olika raser/storlek på hund bedömas fysiskt färdigväxta

Små̊ hundar typ Chihuahua – ca 5 månader

Mellanstora hundar typ Cockerspaniel – ca 8 – 10 månader

Stora hundar typ Schäfer – ca 12 – 14 månader

X-tra stora hundar typ New Foundland – ca 1, 1/2 – närmre 2 år

Vad innebär fysisk träning.
Det innebär att man medvetet ökar hundens syreupptagningsförmåga, bygger muskler och smidighet genom utökad fysisk aktivitet på̊ olika underlag och under mer eller mindre intervallmedveten träningstid.

Denna form av träning skall man inte börja med förrän hunden uppnått fysiskt vuxen ålder/ har grundförutsättningar för fysisk ansträngning. Eftersom det ger många olika typer av problem och inte minst en ökad stress både mentalt liksom kroppsligt om hunden frestas för hårt innan vuxen ålder.

Tabellen ovan talar om cirka när en hund av viss storlek oftast är fysiskt färdigväxt men man kan även behöva ha kontroll själv. Genom tillväxtzonen som är relativt enkel att se på unghundens framben. Frambenen skall vara raka och utan den knutan som man ser på en valp/ung unghunds framben – nära handloven. Knutan är väl synlig då de fortfarande är under tillväxt – av mankhöjden. När hunden uppnått sin fulla växt på höjden börjar hunden växa till sig över kroppen/bredden.

Skadeförebyggande start av fysisk träning/aktivering
Fundera först på vad ditt mål är, agility på kul en gång i veckan? Eller tävling i agility. Dogrun med husse/matte i skogen två gånger i veckan eller att man tävlar i de flesta Dogrun tävlingar. Skillnaden är stor om man fysiskt skall aktivera sin hund för kul eller på större allvar – det kräver mer när allvaret är tanken.

För att du och din hund skall lyckas behöver fysiken byggas upp klokt.  Att alltid inför varje träningspass av högre tempo och med större fysisk press, värma upp hundens puls, muskler och tempo genom promenad med ökat tempo växelvis och bitvis innan man sätter igång. Lika viktigt efter träningspasset är att avtrappning från hög aktivitet och puls mot avslutningen är det också lämpligt att så sker med varierat promenadtempo.

I ”hästvärlden” säger man att man skrittar av en häst som varit igång, innan den får gå i in/hem äta och vila. Så missa inte att ”skritta av” din hund innan mat och vila.

Muskler som varit högaktiva och befinner sig i en kyligare omgivning vid nedvarvning mår väl av att få ett täcke – till exempel i bilen på väg hem. Denna kunskap och tanke är av central betydelse för att förstå god friskvård.

Har du tanke på Dogrun börja din träning i naturen och ha sele på hunden och midjebälte på dig själv – spring första 15 gångerna i små korta intervall, lekande och relativt långsamt. Belöna om hunden springer framför dig – lägg då in ett kontaktord t.ex. Framåt, Braa.

När ni kommit mycket längre in i träningen kan fler kontaktord vara av stor nytta t.ex. Vänster, Höger, Öka, Sakta, Stopp.

De första 15 gångerna springer du ca femtio meter – 1 minut – och sedan kopplar du om till halsband och vanligt koppel/alternativt om din hund kan vara lös, ta då av selen innan hunden släpps. Selen kommer då att utgöra ett ”arbetsredskap” för hunden vilket gör den förberedd på dogrun när selen kommer på igen. 

Promenaden mellan löpintervallerna skall var minst 1 km innan du kan prova nästa spring sträcka på ca 50 meter/ 1 minut. På detta viset med nybörjarträning en till två gånger i veckan under fyra fem veckor ökar du sedan successivt över en period på två månader till att hunden och du kan springa lika långa sträckor som ni går mellan intervallerna.

Spring max 3 km och max tre gånger i veckan när träningen kommit så här långt, se då till att promenaden trots träningen utgör större delen av tillfällena.

Ta paus helt ifrån springandet och träning cirka var femte vecka och var aktiv på annat sätt, gärna mentalt. Man bör då ha så kallad underhållsträning, vilket kan vara promenad i varierande terräng, simning, skidtur, spår, sök, lydnadsträning och olika hjärngympingövningar både utom- och inomhus.

Dess längre period du tränat desto bättre lär du och din hund känna varandra i denna gren och ni fungerar bättre som ett par och du blir duktigare på att observera hur din hund mår av springturen, både under den som efter. Dagen efter löpträning kan vara avgörande för att upptäcka så att inte hunden far illa av aktiviteten – vissa skador syns mest efter en natts vila.

Blir ni ”bitna” på allvar och springer mycket krävs att du lär dig stretching och massage för att ge hunden bästa förutsättning att ha en stark kropp. Spring sällan på asfalt och ha en god tassvård och spring inte i sommarhetta.

Har du tanke på Agility kommer du troligen att gå på agilitykurs som finns över hela landet. Var noga med att du själv är påläst om agilityn och att du ser till att din hund inte skadar sig genom att ni är för våghalsiga. Det är av yttersta vikt att ni tränar in vart hinder för sig, i ett långsamt tempo, innan farten ökas.

Samma gäller för Agility som Dogrun, träna inte för långa pass, träna inte för ofta i veckan – ha helt fria veckor från träning med jämna mellanrum och ha då underhållsträning. En kropp som ansträngs mycket under en period behöver vila emellanåt men som sagt behöver ändå få röra på sig för att inte bli stel men i andra rörelser och utan tempo och precisionskrav.

Att gå långa mentalt aktiverande promenader i naturen och låta hunden bara få vara hund, det vill säga kravlöst – detta ger en frisk hund, en mer taggad hund när träningen sker, och en klokare hundägare som hinner reflektera.

Agility/Dogrun.  Agility och Dogrun är två mycket trevliga och relativt enkla sporter att utöva ihop med sin hund, för kul och eller med stort allvar i tanken på att tävla och vinna. Vad du än väljer är det klokt att förstå hur det belastar din hund mentalt och inte minst fysiskt.

För att nå ”högre höjder” inom sporterna krävs kunskap och eftertanke. T.ex. kunskapen om hunden som individ, anatomi och fysiologi, rasens mentala ”driv”. I dessa situationer är det skillnad om vi talar om att du tävlar med en Tax, Papillon, Shetland sheepdog kontra en Greyhound.

Du kan söka mer kunskap via svenska godkända hundfysioterapeuter och utbildade hundpsykologer:

sverigeshundforetagare.se  –  https://sverigeshundforetagare.se                                                                                    fysioterapiskolan.se   –    https://www.fysioterapiskolan.se    

Friskvårdsföreläsning med Dogwalk
Ihop med Dogmans hundfysioterapeut & hundpsykolog ges en ”kunskapsnyttig” dag ihop med din hund. Friskvårdsföreläsning sker lördagar klockan 10.00 – 16.00 hos Skånehallen i Klippan. När nästa kurs sker finner du på sociala medier och denna vår hemsida.

Förutom föreläsningen har vi fika till dig och hunden och det blir gemensam dogwalk. Så säkra din plats för detaljinformation om kommande kurs genom att anmäla ditt intresse redan nu till:

anmalan@dogman.se
Vänligen uppge Friskvård i ämnesraden
Friskvårdsdag 1 200:-
Dogman ambassadörer har 30% rabatt på kurskostnaden

Mer uppdaterad information kommer via våra sociala medier Facebook och Instagram Dogman Sverige och här på hemsidan – https://dogmanambassador.se/dogman-friskvard/

Föreläsare är Hundfysioterapeut Linn Gsaxner & Hundpsykolog Charlotte Swanstein

Stäng meny