Veterinärens råd: Borsta tänderna på hunden ofta

Dåliga tänder är tyvärr ett vanligt problem hos våra hundar idag. De senaste åren har problemen uppmärksammats mer och vi har blivit bättre på att förebygga dem, men än finns det mycket vi kan förbättra för våra fyrbenta vänners skull.
– Som hundägare ska du absolut lägga tid på att borsta hundens tänder, säger veterinären Lena Myrenius.
Lena är legitimerad veterinär med specialistkompetens inom sjukdomar hos hund och katt. Hon arbetar som ansvarig för tandkliniken på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg och just hundars tandhälsa är ett ämne hon verkligen brinner för.
– Jag jobbar mycket med tänder och det är tyvärr vanligt att hundarna har problem, berättar hon. Tandsten, inflammation i tandköttet och tandlossning är de vanligaste problemen.
– Tandlossningen är generellt sett det stora bekymret. De flesta hundar skulle behöva borsta tänderna en gång varje dag för att slippa problem, borstning är det som har mest effektiv effekt på munhälsan.
 

Börja på valpen

Hon förklarar att det finns hundar som nästan aldrig får tandsten medan en annan hund av samma ras kan ha stora problem.
– Det har dels med individ att göra och dels att vi valt att avla fram hundar med kortare nos och käke där tänderna hamnar snett och trångt och mycket samlas emellan dem.
Det kan vara så att behovet av borstning inte är varje dag hos varje hund, men mitt råd är att börja borsta tänderna när de är valpar så märker du sedan vilken nivå som krävs. Generellt sett så har små raser oftast mer tandproblem eftersom de har trängre munnar, berättar Lena. Däremot är det inte sockret i bullen du smyger till din hund som är den stora boven.
– Karies ser vi inte ofta hos hundar, men det många inte tänker på är att syran i fallfrukten i trädgården kan ge hunden stora problem.
 

Tuggben kan hjälpa

Hon framhäver också att våra hundfoder idag inte är farliga på något vis.
– Oftast är det så att individen har anlag för tandsten. Det är lätt att se om din hund har tandsten, då det blir en tydlig brun rand på tanden.
Du borstar hundens tänder med en vanlig liten och mjuk tandborste. Vill du kan du använda en fingertuta eller kompress av gasbinda istället.
– Det finns tandkrämer för katt och hund, men det går också att enbart använda ljummet vatten. Det är rörelsen som är viktig, förklarar Lena.
Förutom tänderna ska du även gnugga försiktigt på tandköttet, därför kan det vara bra att börja med att använda fingret för att få känsla för det.
– Vissa använder faktiskt eltandborste, ler Lena.
Det finns också särskilda tuggben som bidrar till förbättring, men det är inte säkert att hunden tuggar jämnt över hela tandraden.
– Har du en hund du inte får röra i munnen så kan tuggben vara ett alternativ, men du bör försöka komplettera med borstning.
Att utbilda djurägare om tandhälsa är en hjärtefråga för Lena och många andra veterinärer.
– Vi vill att de ska ha koll, även om vi gör oss lite arbetslösa, ler hon. Låt hundarna gnaga på ben och torrfoder och borsta tänderna så ofta som det behövs. Det är A och O.

Veterinären tipsar: Så tar du hand om hundens tänder

– Om du inte är van vid att titta i hundens mun kan du börja med att titta tillsammans med din veterinär i samband med vaccination eller annat besök.
– Börja titta på tänderna redan när hunden är valp så att både du och din hund vänjer er vid rutinen.
– Du behöver inte börja med en tandborste, utan starta med en fingertuta eller kompress på fingret som första övning. Fingret är mer följsamt än en tandborste.
– Utsidan är mest utsatt för tandsten, inte tuggytor och insida, därför ska du vara noggrannast på utsidan.
– Blir hunden besvärad av tandkräm använd bara ljummet vatten.
– Undvik gärna leksaker med mycket friktion som kan slipa ner emaljen på tanden. En tennisboll känns nästan som sandpapper när den blir lite fuktig om du testar att gnugga den mot din hand och hunden kan faktiskt gnaga ner tänderna ända till pulpan. Låt hunden leka med bollar, men låt den inte ligga och tugga på dem någon längre stund. Köp gärna bollar med mindre friktion.

Stäng meny