Varför kloklippning och hur gör man

Tassen är hundens direktkontakt med marken/underlaget och förhållandevis är den kontaktytan relativt liten, kanske det är därför som hundar är extra känsliga/rädda om sina tassar. Många är hundägarna vittnar om – ”min hund gillar inte att klippa klorna!”
 
Det är en skröna – hundar har i sig ingen uppfattning om kloklippning utan det är ofta vi som tycker det är obehagligt och kanske vid något tillfälle råkat klippa i pulpan så det börjat blöda. Klon är välförsedd både med en nerv och ett blodkärl, just för att ha perfekt funktion för tassen och ge hunden balans till rörelser och andra fysiskt naturliga beteende t.ex. att gräva, hålla fast, med flera.
 
Det är inte så svårt att klippa klor, det som gör det svårt är oftast att man gör det för sällan och att hunden i början – kanske så länge som sex månader framåt – inte vill vara stilla. Så småningom lär sig hunden att detta är en trygg och omvårdande stund.
 
På svarta klor ser man var pulpan – den del som är försedd med en nerv och ett blodkärl – börjar genom att klon går över i grå färg när man närmar sig, och då klipper man inte mer. Klokapseln är vanligtvis svart och är den del som skyddar pulpan och den del som man klipper av tippen på.
 
Bruna klor blir ljusare bruna när man närmar sig pulpan, och på vita/genomskinliga klor ser man pulpan igenom klokapseln.
 
Man bör klippa hundens klor varje vecka och eller så kan man fila dem – då är risken mindre att man kommer för nära pulpan. Man filar då rakt framifrån, så tippen försvinner och så kan man fila lite så klon rundas upp mot sidorna från tippen sett. Man måste ha en fotfil/fil anpassad för detta, det går inte med en vanlig nagelfil.
 
Därför är det viktigt att vårda hundens klor – främst av två skäl
 
1) Hunden har lättare för att bryta klokapseln vid lek, rörelse i naturen när den är för lång än om den är välklippt. En avbruten klokapsel gör mycket ont och ger en öppen väg för bakterier in till hundens blodbana, vilket kan orsaka många olika problem t.ex. i värsta fallet även hjärtinfarkt. Klokapselbrott måste ses över av veterinär.
 
2) Att vara kunnig och omvårdande av sin hund är en relationsgrej det vill säga har man en god relation med sin hund och den är trygg med dig, så kommer kloklippningen att fungera – låt det ta tid – men gör det.

Stäng meny