Välkommen du härliga grönska och sommar

Nu är sommaren definitivt här! Med sol och bad, nu sker många aktiviteter utomhus och ofta åker vi iväg på kortare och eller längre utflykter och hunden är oftast med oss, än mer än under vintertid – men är det bara en fröjd, eller? Sommarn är den period där flest skador uppstår så det finns all anledning att stilla sig något och tänka efter före och vara förberedd så att glädjen består och skador kan elimineras.

Hundar har inte lika lätt som vi människor har att reglera bort värme – de transpirerar/svettas endast via trampdynor och tungans hässjning. Det innebär att sommarvarma bilar är en dödsfälla inom några få minuter, liksom andra platser i stark sol som hunden inte kan komma undan.

Att ha hunden med på stranden är trevligt men den behöver ha tillgång till friskt vatten och skugga, finns inte buskar/träd på stranden – bör man ha med ett parasoll under vilket hunden placeras mellan bad och lek. Tänk på att alltid skölja av hundens päls efter dagens dopp i sjö och hav.

För mycket av bad kan ge många kallsupar som kan leda till diarré och eller akut livshotande tillstånd om sjön har algblomning – låt aldrig din hund bada i en sjö som har algblomning. Att hundar drabbas av algförgiftning är inte speciellt vanligt men det förekommer och följderna kan bli katastrofala. Tillståndet slår ut både lever och njurar vilket leder till gulsot och urinförgiftning. Vid snabb behandling går det att rädda en förgiftad hund.

”Algblomning förekommer när vattnet är i obalans, framför allt beroende på övergödning. Normalt noteras algblomningen genom kraftiga färgförändringar på vattnet, men även lukt och smak kan påverkas”. Källa Smittskyddsinstitutet

Är det i saltvatten hunden badar kan kallsupar ge diarré. Tänk på att den kan ha ett par timmars fördröjning. Tänk också på att saltvatten gör pälsen sträv vilket innebär att hårstråna har lätt för att brytas därför måste man skölja av hundens päls med ljummet vatten efter bad i saltvatten.

Kyldyna är riktigt bra att ha med till hunden för att ge den en svalkande plats under de varmaste sommardagarna i bilen, i skuggan under parasollet, i båten och på fler ställen/situationer, där hunden har behov av att kunna svalka av sig. Så beroende av vad man gör på sin utflykt under sommaren finns det behov av att tänka efter extra så hunden har det bra – då har ni det också bra, glad sommar!

Stäng meny