Hundens trygga plats - i hemmet och i bilen

En bur är din hunds trygga plats, oavsett om den står i huset eller i bilen. Här kan den gå in när den vill vara i fred och i bilen har den ett eget utrymme skiljt från övrigt bagage. Vad finns det för fördelar med burar och vad säger lagen? Dogmans kategori- och inköpschef Roger Jönsson reder ut begreppen.

I Dogmans sortiment finns en mängd olika burar.
– Vi har dels transportburar i plast för katter och små hundar. Vi har också transportburar i aluminium och förvaringsburar för exempelvis utställningar, så som stål- och canvasburar, säger Roger.
Han berättar att den största anledningen till att han skaffade en bur till sin egen hund var för att den skulle ha en egen plats i bilen.
– Med tre barn blir det mycket packning när vi ska åka någonstans. I buren har hunden sin givna plats och en egen yta. Hemma har vi också en där han kan gå in om det blir stimmigt.

Vänj hunden tidigt

För att vänja hunden vid sin nya bur har Roger några bra tips.
– Lägg in en filt i buren som hunden haft sedan tidigare, som den är van vid. Med ett mysigt och bekvämt underlag och någon leksak kommer hunden att trivas där inne. Vänj hunden tidigt och låt den gå in och ut som den vill, säger Roger och ger några tips att tänka på vid val av bur:
– Välj inte för liten bur och tänk på ändamålet – vad ska du ha den till? Det praktiska kommer före det estetiska. En stålbur kan fällas ihop när den inte används. Ska buren användas i bilen är det viktigt att den inte skramlar. Känn på den innan du köper den, då märker du om den låter. Våra burar har små gummiklossar i dörren för att undvika skrammel.

Tänk på

Du får aldrig stänga in hunden i buren inomhus! Många hundar uppskattar en egen plats, en inomhuskoja, men då ska hunden själv kunna välja om den vill vara där eller inte. Hos Dogman kan du köpa en skön dyna till din hunds bur.

Dogman tipsar

Fördelar med bur:
– Hunden kan inte fara runt i bilen och påverka föraren.
– Hunden har en trygg och lugn plats.
– Hunden har ett eget utrymme avgränsat från övrig last.
– Det kan vara säkrare vid kollision.
– Du kan öppna bilens baklucka för att ventilera och hunden hoppar inte ut och riskerar att bli påkörd.
– Har du en halv- eller heltäckt bur kan inte smuts stänka när hunden skakar på sig.

Stål eller aluminium?

Aluminiumburar
Stilrent utseende, stänkskydd med bibehållen god ventilation, låsbar, robust och har evakueringslucka.

Stålburar
För inomhusbruk. Finns i hopfällbara varianter, portabla, bra ventilation, billigare än aluminium. Kan skramla något och håller inte smuts från hunden inne.

2014 fick Dogmans stålbur utmärkelsen bäst i test av tidningen ”Vi Bilägare nummer 14/2014”.
Parametrar som testades var kvalitet, kapacitet och användning/hantering.[/caption]

 

Jordbruksverkets krav

– Hundar och katter måste sitta säkert i bilen.
– Hunden får förvaras i bur i bilen i max 3 timmar vid stillastående.
– Minsta längd på bur: hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning x 1,10. Bredd: hundens bröstbredd x 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat. Höjd: hundens höjd över hjässan när den står.
Läs mer på jordbruksverket.se

Stäng meny