Hundar som är åksjuka

Hundar kan drabbas av åksjuka, framförallt vid bilåkning, därför är det klokt att tidigt träna valpen vid bilåkning.

Träna valpen genom att vara små korta stunder ihop med den i bilen – sätt valpen på sin plats i bilen – bilbur är bäst för valpar. Att vara i bilen när den står stilla för att skapa positiva upplevelser – så valpen tycker det är roligt med bilen. Genom att du smeker och pratar med den, göm en godisbit i buren, du kan t.ex. gå ur bilen och bara gå runt den – gå in igen, starta bilen sätt på radion och stänga av igen. Valpen behöver bara var är en kort stund med dig i bilen för att börja befästa att bilen är kul spännande.

När du tränat valpen att bara sitta i bilen, kör till att börja med mycket korta sträckor, stanna och gå ut och lek en kortare stund – kör en bit till – stanna igen, ut och gå en kort valpsväng, in i bilen igen och kör hem.

Denna typ av valpträning bör göras ofta, flera gånger i veckan och några dagar flera gånger samma dag för att valpen skall vänja sig och få en positiv bild av att åka bil.

För att eliminera åksjuka se till att det är god luftväxling i bilen, utan att det drar. Ge inte hunden mat före avresan. Mat/mycket godisar i en åksjuk mage spär på obehaget och risken för kräkning ökar, det kommer att ge minnesbild till valpen av att bil är lika med illamående. Ha alltid med vatten och servera det.

Äldre hundar kan man träna på samma sätt men det tar längre tid för dem att bli av med minnet av illamående. Det finns åksjukemedel för djur men använd inga mediciner utan att först höra med apotek eller veterinär om djuret tål dessa.

Säkerhetsbälte för hundar finns också men är först lämpligt när valpen fysiskt växt färdigt, då är säkerhetsbälte utmärkt för trafiksäker färd i bilen. Använd TSV godkända krocktestade produkter.

Stäng meny