Hund i varm bil

Lämna aldrig din hund i en varm bil – den blir snabbt en dödsfälla! Många blir förvånade över hur snabbt temperaturen i en bil kan stiga, även om den är parkerad i skuggan. Att rutorna är nedvevade hjälper inte. Värmeslag ger snabbt skador på inre organ och det är inte ovanligt att hunden dör. Värmeslag är ett akut tillstånd som kräver snabba åtgärder och veterinärvård. Man ska med en gång börja kyla ner djuret stegvis till normal kroppstemperatur. Detta gör man med exempelvis med kallt vatten, redan innan hunden transporteras till veterinär. Det är viktigt att inte använda iskallt vatten. 

Ser du en hund som är instängd i en varm bil, ska du först och främst ringa polisen. Är hunden i uppenbar fara bör man skaffa sig vittnen som också kan bekräfta den allvarliga situationen. Behöver hunden räddas akut ger dig brottsbalken stöd att krossa en ruta och hjälpa den ut.

Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade. Även om det är tidigt på dagen, molnigt ute och temperaturen aldrig stiger över 25 grader kan det snabbt bli mycket varmt i bilen. Sommaren 2014 genomförde Svenska Kennelklubben en egen undersökning för att ta reda på hur varmt det blir i en bil som lämnas på en parkeringsplats i solen:

Tips för att hunden ska må bra på resan

  1. Vid långa bilresor, kör tidigt på morgonen, eftermiddagen eller kvällen, när solen inte står som högst.
  2. Se till att hunden har tillgång till kallt, färskt vatten.
  3. Stanna ofta och rasta hunden, gärna vid en sjö så att hunden kan svalka sig.
  4. Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt. Bilen som nyss stod i skugga kan plötsligt stå mitt i solen.
  5. Om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till. Tänk på att ha solfilm, främst på bakrutan, så att hunden inte får solvärmen direkt på sig.
Stäng meny