Aktivitet är mer än bara motion

Lagom med mat, motion och aktiviteter är ett bra grundrecept för en välmående hund. Men vad innebär lagom? Det är förstås individuellt och beror på hundens ras och ålder bland annat, men här ger vi dig några bra tips som förhoppningsvis hjälper dig och din hund på vägen till ett långt och lyckligt liv!

Som ägare är det förstås du som är ansvarig för att din hund får en bra mängd mat och motion. Motionen böra ökas succesivt och vad du och din hund kan hitta på beror på sådant som vilken ras hunden är av, dess ålder och hälsa och givetvis – dess vilja! Aktiviteter som jogging, spåra och söka, vandra i fjällen, jaga, långa skogspromenader, simma, drag eller agility är några bra motionsformer.

Men aktivitet är så mycket mer än bara motion. Det innebär både fysisk och mental träning som båda är lika viktiga för din hunds välbefinnande. En hund som aktiveras tenderar att ge sin ägare mindre problem, både sett till sjukdomar och beteendestörningar. De är gjorda för aktivitet och även om intensitet och omfång varierar från hund till hund så gillar de att bli utmanade! Bra för den mentala biten är exempelvis att låta dem spåra, göra kontaktövningar, söka efter gömda leksaker, godis eller familjemedlemmar och lära dem trix.
 

Kastrering minskar ämnesomsättningen

Övervikt hos din hund kan tyvärr få många otrevliga följder, så som ledproblem, sämre immunförsvar, diabetes, leversjukdomar och hjärtproblem. För lite motion och för mycket mat behöver dock inte nödvändigtvis vara orsaken till att just din hund är överviktig.

Visste du att hundar som kastreras får ungefär 30 procent lägre ämnesomsättning än vad de hade före ingreppet? De blir också mindre aktiva samtidigt som de blir hungrigare. Problem med ämnesomsättningen kan alltså vara en orsak. Likaså minskar gamla hundars förbränning med åldern. Då gäller det att anpassa mängden foder.

Precis som att många av oss människor äter när vi är rastlösa ägnar sig en hund som har för lite att göra åt att leta efter mat och tigga. Mycket sitter i huvudet, så genom att hålla hunden aktiv minskar hundens fokus på mat.

Dogman tipsar

Över-, under- eller normalviktig?

Knyt din hand och känn med fingrarna över knogarna. Om revbenen på din hund känns likadant när du drar med handen över hunden så är den för mager. Om du istället lägger handen på bordet med handflatan nedåt och känner på knogarna, så ska det kännas när du för handen över revbenen på hunden om den har rätt mängd hull. Vänd på handen så handflatan hamnar uppåt och känn över knogarna i handens insida – så känns det när du känner på en överviktig hund med för mycket fett över revbenen.

Uppgradera skogspromenaden

När ni är vana vid att promenera på stigar i skogen så börja växla med sträckor med ojämnt underlag, så som rötter, för att aktivera olika muskler. Gå gärna rakt ut i skogen med hunden lös eller i spårlina och variera tempot så att hunden får använda olika gångarter. Stöter ni på stockar och större stenar kan ni passa på att öva lite på balansen också.

För den mer vältränade hunden

Öka belastningen för din vältränade hund med en klövjeväska som sitter bra. Börja vänja den vid att bära en tom väska och fyll den sedan med något lätt och öka succesivt. En vältränad hund kan bära omkring 30 procent av sin egen vikt på en tur.

Tänk på

Att valpar inte ska motioneras förrän de vuxit klart! De leker och rör mycket på sig ändå och det räcker med korta rastningar. Vid 7–10 månaders ålder kan du börja öka sträckorna vid rastning, men generellt sett gäller ingen motion innan 12 månaders ålder.

Några bra tips kring mat

• Släng ut hundens torrfoder på gräsmattan och låt den söka efter det eller häll maten i en aktivitetsboll så att den får arbeta för att få ut maten. Dels tar det längre tid för hunden att äta och dels får den en bra aktivitet.
• Blanda rårivna morötter i maten. De innehåller mycket fibrer och ger bra mättnadskänsla.
• Dela godiset i mindre bitar och välj gärna fettsnåla alternativ, så som torkad kycklingfilé t.ex.

Stäng meny